A kevés víz drámája: szívszorító a Viktória-vízesés jelenlegi látványa

2019.11.06.

A kevés víz drámája a Viktória-vízesést sem kíméli: a világ egyik legszebb természeti világörökségén a 90-es évek közepe óta nem folyt át olyan kevés víz, mint jelenleg. 

A vízhozam erős ingadozása bizonyos határok között természetes jelenség, a rekord 6172 köbméter/másodperc, amelyet 1977 áprilisában jegyeztek fel. A Wikipedia szerint az átlagos mérték 1400 köbméter/másodperc, vagyis a mostani 99 köbméteres szint ettől is messze elmarad.

Összehasonlításképp, a Duna átlagos vízhozama Budapestnél 2300 köbméter/másodperc, és még a tavalyi mélypont közelében is 915 volt.

A 99-es érték valószínűleg azt jelenti, hogy szinte csak csordogál a víz a világörökség részét képező Viktória-vízesésnél, hiszen az 1708 méter széles.

2006-ban még így nézett ki a Viktória-vízesés – Fotó: Flickr

Ez több okból is problémás a vízesésen osztozó Zambia és Zimbabwe számára. Nemcsak a turisták száma csökkenhet, de a közelben lévő területen a szokatlanul száraz időben egyre több elefánt hal éhen. Így nem túlzás azt mondani, hogy turisztikai szempontból veszélyben van Afrika egyik legismertebb látványossága.

A másik probléma, hogy a vízesés alatt lévő Kariba-gátnál a világ legnagyobb víztározójának csak 15 százalékos a töltöttsége.

A több évtizedes távlatban megszokott vízjárás esetén itt termelik meg a két ország áramszükségletének java részét, ez most azonban lehetetlen. Jelenleg csak csúcskapacitásának tizedén dolgozik az erőmű, és a zimbabwei pénzügyminiszter a napokban azt mondta, veszélyesen közel vannak ahhoz a ponthoz, amikor teljesen fel kell hagyniuk az energiatermeléssel.

A szakemberek egyértelműen a klímaváltozást okolják a Viktória-vízesés drámájáért. A világörökség része jelenleg így néz ki: