A jövő útja napelemes

2019.12.18.

Egyre több olyan innovatív találmány születik napjainkban, melyeket a megújuló energia inspirált. Ezúttal a Shanghai Jiao Tong Egyetem és a Hongkongi műszaki Egyetem tudósai napelemes burkolólapot fejlesztettek ki járdákhoz és bicikliutakhoz.

A tesztelés alatt álló projekt során olyan burkolólapokat alkalmaznak, amelyek 15 százalékos hatékonyságú, sorba kapcsolt monokristályos napelemcellákból állnak,  becsült kimenő teljesítményük pedig 30-40 W közötti.

A kutatócsoport tagjai két prototípust hoztak létre, mindkettőt csúszásgátló felülettel látták el. Mint kiderült, a keresztirányú réteggel ellátott burkolólapok csúszásgátló teljesítménye magasabb, de kevesebb napfényt engednek át. A napenergia-továbbítási kapacitásukat mindenesetre 90 százalékosra becsülték, míg a hőállóság határát 288 Celsius-fokban határozták meg. Az árnyékolás nélkül elvégzett kültéri vizsgálatok a vártnál alacsonyabb kimenő teljesítménnyel jártak. A kutatók véleménye szerint ez a hőkezelt üveg csökkenő fényáteresztő képességének volt tulajdonítható.

A napelemes út – Fotó: Shanghai Jiao Tong University

„Az eredmények azt mutatják, hogy a napelemes burkolólap képes kielégítő eredményeket elérni a napenergia-átalakítás hatékonyságát, a csúszásgátlást, a tartósságot és a nyomószilárdságot tekintve, ezzel igazolta, hogy a napelemes burkolólapok képesek kiváltani a járdák és kerékpárutak burkolatát a zöld kikötőben” – vonta le a következtetést a tanulmány.