A hónap állata a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén: gyászcincér

2019.10.04.

Időről időre megjelenő írásunkban nemzeti parkunkban élő, esetleg fel sem tűnő növény- és állatfajokat szeretnénk bemutatni.

Gyászcincér (Morimus funereus)

A cincérek az erdei ökoszisztémákban fontos szerepet töltenek be: megtelepedésükkel hozzájárulnak a frissen elhalt fásszárú növények lebontásának megindításában, lehetővé teszik járataikkal a fát korhasztó gombák bejutását. Nélkülük az erdő tápanyagkörforgalma jelentős mértékben lelassulna.

A gyászcincér a cincérek (Cerambycidae) családjába tartozó bogárfaj. Nagyméretű, zömök, röpképtelen faj, szárnyfedői a varrat mentén összenőttek, a hártyás szárnyak csökevényesek. Hamvasszürke, szárnyfedőin két-két szabálytalan alakú bársonyos fekete folt van. Dunántúli idős erdeinkben gyakori. A gyászcincér lárvái tölgyfajok és bükk tuskóiban, földön fekvő vastag rönkjeiben talajhoz közel élnek.

A bogár alkonyatkor aktív, de nappal is találkozhatunk vele, vendégként is érkezhet kertünkbe a tűzifával. Az álló és fekvő holt fa eltávolítása veszélyezteti a cincérek, közöttük a gyászcincér fennmaradását. Magyarországon védett, eszmei értéke 10 000 Ft.

Írta: Vers Réka környezetnevelő – Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Fotók: Vers József – Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

A cikk borítóképét készítette: Gór Ádám

Ajánlott irodalom:
Csóka György – Kovács Tibor: Xilofág rovarok

Merkl Ottó – Vig Károly: Bogarak a Pannon régióban