A hónap állata a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén: a füstös ősziaraszoló

2019.11.15.

A fokozottan védett és közösségi jelentőségű lepke állományairól és országos elterjedéséről rejtett életmódja és késő őszi repülési ideje miatt nagyon keveset tudunk.

FÜSTÖS ŐSZIARASZOLÓ Lignioptera fumidaria

A faj reliktum jellegű előfordulása a Kárpát-medencében elterjedésének legnyugatibb zárványterülete. Hazánkban, a Dunántúli-középhegység dolomit és mészkő alapkőzethez kötődő lejtősztyepp élőhelyein él. Populációi rendkívül elszigetelten fordulnak elő, a Budai-hegyvidék, a Pilis, a Vértes és a Velencei-hegység száraz gyepjeiben. Bakonyi elterjedésére egészen mostanáig csak néhány adat utalt, ezért nagy jelentőségű a Keleti-Bakony és Déli-Bakony dolomitvidékein talált jelentős létszámú populációinak előkerülése. Megállapítható, hogy országos jelentőségű, nagy kiterjedésű, összefüggő élőhelyei találhatóak a Bakony területén.

A lepkék november közepétől december elejéig rajzanak. A lassan, csapkodva repkedő hímeket, avatott szem még csak-csak észreveszi, de a fűszálakon ücsörgő, a hímeket illatjelzésekkel csábító szárnyatlan, röpképtelen nőstényei szinte észrevehetetlenek. Hernyójának tápnövényei a cickafark nemzetségből kerülnek ki.

A Bakonyban leggyakrabban a fákkal, bokrokkal mozaikoló nagyobb gyepfoltok környékén található.

Mészáros András természetvédelmi őr
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

A cikk borítóképét készítette: Gór Ádám