A határ a csillagos ég

2019.11.08.

Asztrofotós géppel bővül a Canon full frame család. 2019. november 7. – Az EOS R rendszer új tagja az EOS Ra az első Canon full frame fényképezőgép, amelyet kifejezetten a csillagfotózásra fejlesztettek.

Az EOS Ra könnyen hordozható, és nem szükséges számítógéphez vagy külső erőforráshoz csatlakoztatni. A kompatibilis változatos objektív sorozattal kivételes fotókat készíthetünk az éjszakai égboltról.

A 2018 szeptemberében bemutatott EOS R alapjaira tervezett EOS Ra is gyors autófókuszt kínál és éles képeket sötétben is (-6EV1), 35mm full frame CMOS érzékelőt megközelítőleg 30.3 millió effektív pixelt2 és a DIGIC 8 processzort.

Az EOS Ra érzékelője előtt egy új, infravörös szűrőegység található, amely négyszer több hidrogén-alfa fény továbbítását teszi lehetővé a normál EOS R-hez képest. Ez lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép megörökítse a csillagködök jellegzetes vöröses színét.

Szenzora 30.0 millió pixelt megörökít, nem veszhet el fontos részlet a képből. Ha a csatlakoztatott teleszkóp keresője kisebb a szenzor képmezőnél, akkor különböző arányokban crop-olható akár 11.6 MP (4176×2784) arányra.

A csillagfotózásban eddig egyedülálló módon az EOS Ra 4K videókat és 4K timelapse sorozatokat is készít az éjszakai égboltról.

Az EOS R rendszer objektív foglalat rengeteg kreatív opciót tesz lehetővé. Három féle adapterével teleszkópés több, mint 70 féle EF és EF-S objektív4 használható hozzá, így a korábbi EOS DSLR5 gépekkel megszokott képminőséget adja.

Távirányítható a felvételkészítés az EOS Utility és a Canon Camera Connect alkalmazások segítségével. A Bluetooth és Wi-Fi csatlakozással egyszerűen továbbíthatók a képek és a GPS a helyszín pontos meghatározását is segíti.

1 Kis területen 1pt AF módban.
2 31.7 millió pixel.
3 Külön kapható idegen adapterrel.
4 A fényképezőgép specifikációjától függően, bizonyos EF objektív funkciók nem használhatók.

5 Nem tartoznak ide EF-M objektívek vagy az EF Cinema objektívek. RF objektívekhez nem kell adapter.