A gleccsertóba érő gleccserek gyorsabban haladnak, és gyorsabban is olvadnak

2022.02.02.

A szakemberek korábban megfigyelték, hogy a tengerben vagy tóban végződő gleccserek gyorsabban mozognak. A hegyi gleccserek esetében azonban csak most vizsgálták részletesen ezt a jelenséget – magyarázta Jan Bouke Pronk, a tanulmány vezető szerzője, amely szerint a gleccsertavak felgyorsítják az olvadást.

A fent említett tanulmány alapjául szolgáló, a Swiss National Science Foundation (SNSF) által finanszírozott kutatás megállapította, hogy

ha a gleccser beleér a gleccsertóba, a jég átlagos haladási sebessége a duplájára nő, ennek következtében az olvadás felgyorsul.

A kutatók mind a 319 darab, 3 négyzetkilométernél nagyobb felületű gleccsert tanulmányozták a Himalája középső és keleti részén. A vizsgált jégárak ötödének van gleccsertava. A térség gleccserei egyebek mellett a Gangesz és a Brahmaputra folyók vízforrásai, így félmilliárd embert látnak el vízzel.

A kutatáshoz az európai Sentinel-2 műholdak 2017 és 2019 közötti adatait használták, ezek a műholdak ötnaponta repülnek át a terület felett. Egy algoritmus segítségével megállapították a gleccserek mozgási sebességét, és kiderült, hogy a tóba torkolló gleccserek évente átlagosan majdnem húsz métert haladtak, vagyis több mint kétszer annyit, mint a szárazföldön végződő társaik.

A Berni-Alpok Aletsch-gleccserét nézi egy kiránduló Valais kantonban 2019. szeptember 25-én – Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE/Anthony Anex

A gyorsulás egyik oka az lehet, hogy a vízbe érő gleccsernyelvnek kisebb ellenállást kell leküzdenie.

A kutatás eredményei két fontos tanulsággal bírnak.

A kutatók egyik lényegi megállapítása, hogy ha a gleccserek gyorsabban haladnak, a jégben lévő víztartalékok is gyorsabban kimerülnek, és a gleccserek által táplált folyókba így kevesebb víz jut. A vizsgálatban érintett ázsiai régiókban tehát a vártnál hamarabb bekövetkezhet a vízhiány.

A kutatás másik fontos eredménye, hogy mostantól pontosabban ki lehet számolni, milyen gyorsan telnek meg a gleccsertavak, és mikortól jelentenek árvízveszélyt. Ez a svájciaknak is hasznos, ahol például a Gruben- és a Tschierva-gleccseren is kialakultak már olvadékvízből összegyűlt tavak.