A Földet éltető óceánok lehetnek az emberiség legnagyobb ellenségei

2019.09.03.

A Földet éltető óceánok lehetnek az emberiség legnagyobb ellenségei globális szinten, ha semmi nem történik az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentése érdekében – figyelmeztetett az ENSZ jelentésében, melyet hivatalosan szeptember 25-én mutatnak majd be.

Várhatóan csökken a halállomány, sokasodnak a ciklonok okozta károk, és 280 millió ember válik belső menekültté a tengerek vízszintjének emelkedése miatt – áll az Éghajlatváltozási Kormányközi Testületnek (IPCC) az óceánokról és a krioszféráról szóló jelentésében, amelyet hivatalosan szeptember 25-én mutatnak be Monacóban.

A 900 oldalas ENSZ-dokumentum létező tudományos adatok alapján kalkulál, és referenciának tekinthető,

az óceánok vízszintemelkedésének következtében idővel világszerte 280 millió ember kényszerülhet otthona elhagyására,

ráadásul akkor, ha sikerül tartani azt a célkitűzést, hogy a klímaváltozás mértéke ne haladja meg az iparosodás előtti korszakhoz képest a 2 Celsius-fokot.

A klímaváltozás óceánokra gyakorolt káros hatására figyelmeztet az ENSZ – Fotó: Pixabay

A ciklonok gyakoriságának előre látható növekedése miatt számos, tengerparthoz közel fekvő nagyvárost, de kis szigetországokat is várhatóan 2050-től évente ismétlődő árvizek sújtanak majd még a legoptimistább forgatókönyvek szerint is.

A jelentés szerint az örök fagy birodalmának 30-99 százaléka 2100-ig kiolvad, ha az üvegházhatású gázok kibocsátása a jelenlegi ütemben folytatódik. Az északi félteke állandóan befagyott területeinek kiolvadása valóságos karbonbombát idéz elő, az így felszabaduló szén-dioxid és metán tovább gyorsítja a felmelegedést.

Nemcsak árvizek, hanem aszályok is fenyegetnek – Fotó: Wikimedia

A jelenleg is megfigyelhető jelenségek következtében várhatóan folyamatosan csökken a halállomány, ez pedig élelmezési problémákhoz vezethet. Az árvizek okozta károk akár a jelenlegi százszorosára, sőt 2100-ig az ezerszeresére is nőhetnek.

A jelentés szerint a tengerszint emelkedése a 22. században évente akár több centimétert is meghaladhat, azaz a jelenlegi mintegy százsorosa lehet.

Ben Strauss szerint, ha 2100-ban a hőmérséklet emelkedése 2 Celsius-fokos lesz, megkezdődik a versenyfutás a tengerek szintjének emelkedésével.