A Föld egyik legfontosabb élőlénye mobiltelefonoktól is pusztul?

2019.10.17.

Londoni és svájci kutatók szerint a méhek a bolygó legfontosabb élőlényei, és óriási kockázatot vállalunk azzal, hogy a különböző betegségek, emberi tevékenységek (köztük a mobiltelefonok használata) miatt a kihalás szélére sodródtak. A legfrissebb tanulmányok szerint a rovarok mintegy 90 százaléka már eltűnt a Föld színéről, de léteznek új lehetőségek a védelmükre. 

A legújabb tanulmányok azt igazolják, hogy ez az állítás egyre inkább helytálló: „ha a méhek eltűnnek, akkor az emberiségnek már csak négy éve van hátra az életéből”.

A CeapiMayor és az Apiculture Corporation of Chile, valamint az Agrárinnovációs Alapítvány támogatásával készült kutatás arra mutatott rá, hogy

a méh az egyetlen olyan élőlény, amely nem hordoz semmilyen típusú patogént. Ráadásul a világ mezőgazdaságának működése nem kevesebb mint 70 százalékban függ ezektől a rovaroktól, vagyis a ma előállított száz élelmiszer közül hetvennél a méhek segédkeznek.

Fotó: pixabay.com

Emellett a méhek által végzett beporzás teszi lehetővé azoknak a növényeknek a szaporodását is, amelyek állatok millióinak a táplálkozását biztosítják. Ha ezek eltűnnének, akkor hamarosan követné őket a tőlük függő fauna is.

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (The Federal Institute of Technology of Switzerland) egy egészen újfajta elméletet tárt fel, mely szerint

a méheket a mobiltelefonok által előidézett elektromos hullámok zavarják, és ez vezet a legtöbb problémához. A rovarok emiatt veszítik el az irányérzéküket, és gyakran halálos veszélybe kerülnek.

A mobiltelefonok által kibocsátott elektromos hullámok jelenlétében a méhek tízszer hangosabban zümmögnek, és ugyanezt a jelenséget tapasztalták a kutatók akkor is, amikor veszélyhelyzetet érzékelnek. Ehhez fokozottan hozzájárul a növényvédő szerek használata, amely csak Kolumbiában például a méhek 34 százalékának pusztulásához vezetett.

A legfrissebb kutatások elsősorban három területre fókuszálva látják a gyógyírt a helyzet kezelésére:

  • Nem csökkentenék, hanem betiltanák a toxikus peszticidek használatát.
  • Támogatnák a teljesen természetes mezőgazdasági alternatívákat.
  • Folyamatos kutatásokat sürgetnek a méhek egészségi állapotával és jólétével kapcsolatban, annak megőrzése érdekében.

„A méhekkel kapcsolatos problémakör egy intő jel arra vonatkozóan, hogy sürgősen változtassuk meg az erőforrás-gazdálkodásunkat és a gondolkodásunkat. Alapvető fontosságú a méhek és más beporzók védelmének és újratelepítésének stratégiai meghatározása, különben Kolumbia tíz éven belül búcsút mondhat nekik” – mondta Luciano Grisales, a kolumbiai Kereskedelmi Kamara képviselője. Az pedig élelmiszer-katasztrófához és egészségügyi válsághoz vezetne.