A fecskék már szorgalmasan tatarozzák fészkeiket

2020.04.28.

A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira visszatértek a fecskék, s már javában sürgölődnek a fészkek körül.

Magyarországon a három leggyakoribb fecskefaj a füsti, a parti- és a molnárfecske. Füsti fecskékkel elsősorban a külterületi tanyák, jószágtartó telepek környékén találkozhatunk. Az álaltok körül mindig sok a rovar, így a fecskék számára bőven akad táplálék. Nagyon ügyes vadászok, akár a jószágok lábai között átrepülve is képesek elkapni zsákmányukat. Amikor pedig néhány tavaszi, nyári napon az idő hidegebbre fordul, akkor sincs nagy baj, mert az istállókban melegebb van, így ott mindig találhatnak rovarokat. A Körös-Maros Nemzeti Park területén belül a Vásárhelyi-pusztán és a kardoskúti Fehér-tó környéki tanyavilág megmaradt részein meglehetősen gyakran bukkanhatunk fecskefészkekre.

A füsti fecskékkel ellentétben a molnárfecskék számára a városok jelentik az ideális fészkelőhelyet. A lakótömbök falára gyakran egész fészektelepeket építenek. A harmadik, hazánkban költő faj a partifecske, amely elsősorban a homokbányák, folyópartok falába vájt üregekben költ.

Mindhárom fecskefajra jellemző, hogy tavaszi és őszi vonulásuk során óriási távolságokat tesznek meg, Túlélésük szempontjából kifejezetten fontos a kedvező időjárás mellett az afrikai telelőterületükön az elérhető táplálék mennyisége, ez határozza meg áttelelésük és vonulásuk sikerességét.

A cikk borítóképét készítette. Pribéli Levente (Egy cseppnyi sár)

Készítette Szél Antal István