Az éjszakai monitoring vizsgálatok megerősítették, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén már szeptember első napjaiban megjelentek a nagy szikibagolylepkék.

A nagy szikibagoly egy fokozottan védett, speciális lepkefaj, amely csupán egyetlen tápnövényhez, a sziki kocsordhoz kötődik. Mivel a Dévaványa környéki szikes pusztákon nagyobb kiterjedésű kocsordos állományok vannak, így itt ez a lepkefaj is gyakrabban fordul elő. Idén a sziki kocsord állománya kifejezetten jó sűrűségű, helyenként több száz, sőt több ezer tő is van. Egy-egy ilyen területen akár száz nagy szikibagolylepke is megtalálható.

Fotó: Szél. Antal István

Ez a lepkefaj ritkán kerül szem elé, legnagyobb eséllyel éjszaka, lámpázás mellett tudjuk megpillantani. Jelenlétére úgy is következtethetünk, ha alaposan megvizsgáljuk a sziki kocsordok tövét, s ott apró, fehér halmokat, forgácsszerű, grízre hasonlító növényrészecskéket találunk. A szikibagolylepkék hernyója ugyanis a növény gyökerét rágja, és a forgácsszerű gyökérrészeket a felszínre kotorja.

A bábokból szeptember-októberben bújnak ki az imágók. A kifejlett lepkék közepes termetűek, kb. 4 centiméteresek, szárnyfesztávolságuk eléri az 5,5 centimétert. Szép vöröses-narancsos barnás színezetűek, szárnyaikat fehér foltok díszítik.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága október 5-én, csütörtökön, 19.00 -21.00 óra között „Éjjel a szikibaglyok nyomában” címmel szakvezetéses túrát szervez a Dévaványai-Ecsegi pusztákon. A találkozó helyszíne a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont (GPS koordináták: É 47° 04’ 53.03” K 20° 55’ 51.10”). Információ, jelentkezés: Széll Antal István természetvédelmi területfelügyelőnél a 06-30/475-1773 számon. A túra időpontja az időjárás függvényében változhat.

A cikk borítóképét készítette: Németh Ferencizeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0