A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin már február elején megjelentek a részlegesen vonuló madárfajok első, kisebb csapatai. Mivel a tél enyhe volt, így sok madár el sem hagyta a területet, itt vészelte át a hideg évszakot.

Az átlagos telektől eltérően idén több olyan vízi- és partimadár-faj egyedei is szép számban teleltek nálunk, melyek részleges vonulók, azaz nem mennek messzire, csak lehúzódnak a Balkánra vagy a Földközi-tenger partjára. A récefajok közül gyakorlatilag egész télen láthattunk kanalas és kendermagos récéket is.

A bíbicek szintén részlegesen vonulók, rendszerint novemberben kelnek útra és februárban térnek vissza. Ezen a télen viszont nagyon sok példány nálunk telelt. Február első felében már a déli tájakról visszatérő bíbiccsapatok is megjelentek. Ebben az időszakban ugyan bekeményített a tél, a madarak biológiai órája azonban mégis azt mutatta, hogy elérkezett az indulás ideje.

Fotó: Motkó Béla

Az enyhe időjárás az északról érkező darvak egy részét is megállásra késztette, gyakorlatilag egész télen szép számban voltak jelen a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Ami a ragadozó madarakat illeti, idén jóval kevesebb kékes rétihéja, vándorsólyom, rétisas, gatyás ölyv és kis sólyom telelt nálunk, mint az átlagos években.

A tavasz közeledtét jelzi, hogy már megjelentek az örvös galambok kisebb csapatai, a vízfolyások mentén pedig február elején feltűntek a barázdabillegetők első példányai.

A cikk borítóképét készítette: Kovács Lajos (Fürdőző)