A denevérekkel kapcsolatos természetvédelmi munkából a Fővárosi Állat- és Növénykert is kiveszi a részét, elsősorban a magyarországi fajok segítségre szoruló egyedeinek mentésével. Évente több száz denevér kerül be az intézmény vadállatmentő központjába, ahol tavaly 11 faj 398 egyede kapott második esélyt az életre.

Bat Conservation International (BCI) nevű szervezet által életre hívott denevérek világnapja április 17-én van. Céljuk a denevérek megismertetése a nagyközönséggel, ökológiai jelentőségük bemutatása, valamint helyes megítélésük elősegítése.

A téli hónapokban főleg a telelésben megzavart denevéreknek kell segítséget nyújtani, ha egy-egy védett telelőhelyük napvilágra kerül, és az ott berendezkedett denevéreket már semmi nem védi a zord időjárástól. Aktív időszakukban inkább a sérült, balesetet szenvedett, legyengült, esetleg a szülőktől elkeveredett, odúból kiesett, elárvult denevérek szoktak segítségre szorulni.

A Magyarországon élő 28 denevérfaj egyike, a barna hosszúfülű denevér – Fotó: Shutterstock

A denevérek – az Antarktisz kivételével – valamennyi kontinensen előfordulnak. Mintegy 1400 fajuk ismert. Európában 46 fajuk őshonos, ebből 28 Magyarországon is előfordul.

Az ismert fajokból kétszáznál is több, vagyis átlagosan minden hetedik faj számít fenyegetettnek. A magyarországi fajok mindegyike természetvédelmi oltalom alatt áll.

Keleti csőorrú denevér egy ausztrál állatkórházban – Fotó: Shutterstock

Az idén 155 éves Fővárosi Állat- és Növénykertben világviszonylatban is az elsők között kezdtek el denevérek tartásával, bemutatásával és szaporításával foglalkozni még 1912-ben. Az intézmény parkja a hazai denevérfajok számára fontos élőhely is egyben.

A denevérek kiemelkedően fontos szerepet töltenek be a természet háztartásában: a rovarok gyérítésével segítenek a természetes egyensúly fenntartásában. A gyümölcsökön, virágporon és nektárokon élő denevérfajok pedig 67 növénycsaládnak a kizárólagos beporzói, magjainak széthordói.

Fotó: Shutterstock

A denevérek az emberi szempontok miatt is fontosak. Az általuk fogyasztott rovarok között bőven vannak mezőgazdasági kártevők és olyanok is, amelyek ránk is veszélyes betegségeket terjesztenek. Egyes számítások szerint a denevérek évente több mint 23 milliárd dollárnyi pénzben kifejezhető hasznot jelentenek a világ mezőgazdaságának és egészségügyének.