2070-re lenullázhatnánk az üvegházhatású gázok kibocsátását?

2020.04.07.

Egy új, sok tudományterületet felölelő kutatás szerint nullára lehetne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2070-re. A tanulmány számba vette a rendelkezésre álló technológiákat és politikai beavatkozásokat, amelyek lehetővé tehetik a világ iparának szénmentesítését.

Az Applied Energy tudományos folyóiratban megjelent kutatás majdnem két tucat vezető műszaki szakértő munkájának eredménye. A tanulmányt Jeffrey Rissman (Energy Innovation) vezette, társszerzőként Dallas Burtraw (Resources for the Future) segítette.

Az ipari szektor számlájára volt írható az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 33 százaléka 2014-ben, ebben benne volt az ipari gyártás és a felhasznált áram kibocsátása is. A szektor kibocsátásának csökkentése kulcsfontosságú, hogy a világ elérje a párizsi klímaegyezményben rögzített célokat.

„Az ipari kibocsátás látványos mérséklésére ígéretes műszaki megoldások állnak rendelkezésre, a többi között az energia- és az anyaghatékonyság tökéletesítése, valamint az elektromos áram használatának növelése.

Bölcs, ambiciózus politikára lesz szükség, hogy felgyorsuljon ezeknek a technológiáknak az alkalmazása, és 2070-re elérjük a zéró ipari emissziót”

– mondta Rissman.

Fotó: Pixabay

„A kutatók azt találták, hogy a kormányok felgyorsíthatják a fenntartható gyártásra vonatkozó kutatást és fejlesztést, jutalmazhatják az új technológiák alkalmazását és a piac átalakítását a kutatás és fejlesztés támogatásával, a kibocsátási szabványokkal, alacsony szén-dioxid-kibocsátású anyagok és ipari termékek kormányzati beszerzéseivel ”– közölte Burtraw.

Az iparnak sok lehetősége van a kibocsátás mérséklésére, de a cégek ritkán tudnak egyedül tenni ezért. A politikai döntések alapvető szerepet játszanak a törekvéseik koordinálásában. A magánszektor és a kormányzatok együttműködése kell ahhoz, hogy az évszázad közepe után elérjük a dekarbonizációt – tette hozzá.

A tanulmány megállapította, hogy ha alkalmazzák mind a megfelelő technológiákat, mind a kormányzati beavatkozást, 2070-re elérhető az ipar zéró kibocsátása.