2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása

2021.10.18.

A Klíma Átláthatósági Jelentés alapján a világ 20 leggazdagabb országában gyors ütemben nő a karbonkibocsátás.

A G20-ak országaiban tavaly a pandémia miatti leállások következtében 6 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, de idén 4 százalékkal nőni fog. Kínában, Indiában és Argentínában meg fogják haladni a 2019-es karbonkibocsátási szintet.

A jelentést a glasgow-i COP26 klímakonferencia előtt két héttel hozták nyilvánosságra, amelynek fontos célja, hogy az 1,5 Celsius-foknál nagyobb hőmérséklet-növekedés megakadályozását szolgáló lépésekben állapodjanak meg az országok.

Jelenleg a G20-ak csoportja a globális karbonkibocsátás mintegy 75 százalékáért felelős.

A 16 kutatószervezet és környezetvédelmi kampánycsoport által összeállított jelentés szerint ráadásul a G20-ak szénfelhasználása az előrejelzések szerint idén 5 százalékkal fog növekedni.

Miközben a politikai vezetők azt ígérték, hogy a pandémiából való globális kilábalás során a környezetvédelemre összpontosítanak, kiderült, hogy a gazdaságélénkítésre szánt 1,8 milliárd dollárból mindössze 300 milliárd dollárt szánnak zöldprojektekre. Ez az összeg majdnem megegyezik azzal a 298 milliárd dollárral, amelyet a G20-országok a 2021 augusztusáig tartó tizennyolc hónapban a fosszilis tüzelőanyag-iparágak támogatására költöttek.

Ugyanakkor pozitív fejlemény, hogy nőtt a nap- és szélenergia felhasználása: tavaly rekordmennyiségű új kapacitást telepítettek.

Szintén előrelépést jelent, hogy az országok többsége elismerte: a század közepére ki kell tűzni a nettó zéró kibocsátási célt. A csoport valamennyi tagja elfogadta, hogy a glasgow-i konferencia előtt új, 2030-ig szóló szén-dioxid-kibocsátási terveket tesznek le az asztalra. Kína, India, Ausztrália és Szaúd-Arábia azonban még tartozik ezzel. Az első két állam ugyanakkor a várakozások szerint még a konferencia előtt léphet.