1900 óta a második legmelegebb évet mérték az Északi-sarkon

2020.12.11.

Tovább melegszik az Északi-sark térsége, 2019 októbere és 2020 szeptembere között volt az elmúlt százhúsz év második legmelegebb éve – közölték a szakértők friss jelentésükben.

A kedden publikált jelentést, amelynek címe Arctic Report Card, 15. alkalommal adta ki az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA). A dokumentumban a kutatók azt elemzik, milyen súlyos következményekkel jár az északi-sarki térségben a klímaváltozás.

Rick Thoman Alaszkában dolgozó klímatudós szerint egészében véve a történet egyszerű: már folyik az Északi-sark melegebbé, kevésbé fagyottá válása, és élővilágának átalakulása. Az elmúlt 12 hónap jelentős változásai között szerepelt, hogy a műholdas megfigyelés kezdete óta a tengeri jég kiterjedése a második legkisebb mértékűre zsugorodott: szeptember 15-én 3,74 millió négyzetkilométer volt.

A tengerjég egyúttal vékonyabb, frissebb, törékenyebb, és a jelentés szerint az eltűnő jég hozzájárul a sarkvidék felmelegedéséhez is, mivel a napfény behatol az óceánba, ahelyett, hogy visszaverődne a vizet borító jégrétegről.

A Jeges-tengeren augusztusban 1-3 Celsius-fokkal volt melegebb a tengerfelszín középhőmérséklete az 1982–2010 közötti átlagnál. Donald Perovich, a Dartmouth Egyetem tengerjég-geofizikusa rámutatott, hogy ennek a változásnak már látszanak a következményei. „Az Északi-sark kutatása már nem csak egy intellektuális gyakorlat a természet megértésére, ezeknek a változásoknak a ma élő emberekre van hatásuk.”

A felmelegedő víz az északi-sarki szárazföldek feletti levegő melegedésével is kapcsolatban van, ami a Jeges-tenger partvidékén szintén a jég olvadásához vezetett. A szibériai rekordmeleg – ami szintén a klímaváltozásnak köszönhető – a térségben súlyos erdőtüzeket okozott, és hátráltatta a Jeges-tenger befagyását.

A természetben pusztító tüzek sok boreális ökoszisztémában előfordulnak, de az elmúlt tűzidényben a lángok kiterjedését közvetlenül befolyásolta a klímaváltozás – mondta el Alison York, az Alaszkai Egyetem fairbanksi intézményének tudósa, aki szintén részt vett a Arctic Report Card elkészítésében.