Fotózási tippek karácsonyra

2020.12.17.

Eljött a karácsonyi szezon, és mindannyian tudjuk, hogy itt az ideje a karácsonyi családi és baráti fotóknak! A kedves pillanatokra való emlékezés, mindig örömmel tölti el az embert. A pillanatok egy életre emlékezetesek maradhatnak. Idén bár korlátozottan, de igyekszünk kellemes tölteni a karácsonyt. 

Mielőtt rátérnénk az ötletekre, íme néhány kipróbált tipp, amelyek segíthetnek:

  • Használd a körülötted lévő világítást. A karácsony a ragyogó, csillogó fényekről szól, ezért nincs is szükség vaku használatára. A fények csodálatos megvilágítást és megfelelő árnyékokat adnak a képeknek. A körülötted lévő összes fény mellett érdemes az ISO-értéket csökkenteni.
  • Ha olyan helyen tartózkodsz, ahol feltétlenül szükséges a vaku, vigyél magaddal diffúzort, hogy elkerüld a témák túlexponálását. A külső vaku pedig nagyobb rugalmasságot biztosít abban, hogy hová szeretnéd irányítani a fényt. Próbáld meg a mennyezetre vagy a falakra irányítani a fényt, hogy csökkentsd az erőteljes hatást.
  • Csomagolj okosan és ellenőrizz le mindent. Győződj meg arról, hogy az akkumulátorok teljesen fel vannak-e töltve, és vigyél magaddal extrákat. Legyen nálad üres memóriakártyákkal, hogy minél több gyönyörű képet készíthess. Nem mellesleg egy hordozható állvány is hasznodra lesz, különösen, ha Te magad is rajta akarsz lenni a képeken. 🙂
  • Vigyél magaddal makro lencsét, hogy a dekorációról is apró, részletes képeket készíthess.

Íme néhány kreatív ötlet, amelyet kipróbálhatsz karácsonyi fotózáshoz:

Bokeh effekt a gyönyörű képekért

A karácsonyi fények és a dekorációk lenyűgözőek, de mindannyian tudjuk, hogy az ünnepek alatt kissé már-már közhelyesek lehetnek az átlagos fotók. Ezért meg kell látni a részletekben és apróságokban rejlő szépséget, különlegességet. Tanulj meg játszani a beállításokkal és a fényekkel. Bokeh a háttér vagy az előtér világításából létrehozott színes fényfoltokra és széles rekeszre utal. Ez utóbbi kis mélységélességet eredményez, és elmosódik a háttérben. Ennek a technikának a használatával hagyhatod, hogy alanyaid természetesen ragyogjanak.

Központban a kapcsolatok

A karácsonyi szezon kiemeli a család és a barátok fontosságát, összehozza a családot, és egyben a boldogságot és a békét is elhozza nekünk. Lehetőséget ad, hogy a családunkkal és/vagy baráti társaságunkkal, meghitt képeket készíthessünk, együtt lehessünk. Megörökíthetjük a közös karácsonyfa díszítést, bejgli sütést, ajándékbontást, testvérekkel, legjobb baráttal való újra találkozást, gyermek születésnél az első karácsony örömeit. Megörökítheted ezek az életre szóló, megfizethetetlen pillanatokat.

Fotók a dekorációról

Sokan már egész hamar, december elején feldíszítik házaikat, teraszukat és udvarukat változatos karácsonyi díszekkel és világítással. Egyik helyen épp mászik a mikulás a falon, míg a szomszédnál csak a fenyőfa díszeleg villogó fényekben. Érdemes lehet ilyenkor sétálgatni az utcán, hogy gyönyörködhessünk az ünnepi dekorációkban. A karácsony nagyszerű lehetőségeket kínál a fotózási technikák gyakorlására, új géped vagy objektíved kipróbálására.

Ajándékok kibontásának megörökítése

A boldog, örömteli és meghitt pillanatok mellett az ajándékozás örömét sem hagyhatjuk ki. Készítsd elő fényképezőgépedet, hogy megörökíthesd szeretteid örömteli reakcióit, amikor kibontják ajándékukat. Ilyenkor nem csak a tökéletes mosoly számít, egy meghatódottságtól könnyes arc is ugyan olyan szép. A gyermekek reakciója ajándék bontáskor mindent elárul és visszanézve is megmosolyogjuk. Mikor a gyermek meglátja legújabb játékát a mosolyt le sem lehet törölni az arcáról!

Ünnepi ételfotózás a vacsora előtt

Mielőtt a család és a barátok összegyűlnének vacsorára, érdemes az ünnepi asztalt és az ételeket lefotóznod, akár már ételkészítés közben. Maga a főzés és sütés folyamata is lehet izgalmas nem csak a kész étel látványa. Szánj egy kis időt arra, hogy az ételeket a legjobb módon és minőségben megörökíthesd a konyhában. Amennyiben lehetséges, adj hozzá akár külső elemeket, díszeket, hogy fokozhasd az ételfotóid látványosságát. Ne felejtsd el, hogy rendkívül fontos itt a kompozíció és a világítás.

Kísérletezés hosszú expozícióval

A karácsonyi fények és a környezeti megvilágítás nagyszerű hosszú expozíciós fényképezésnél. Vidd magaddal a MIOPS RemotePlus Camera Trigger-t vagy a  MIOPS Mobile Dongle Kit-et, hogy az okostelefont azonnal távkioldóvá alakíthasd DSLR fényképezőgépedhez. Az okostelefonnal vezérelheted fényképezőgéped zárját. Ezzel könnyedén készíthetsz hosszú expozíciós felvételeket akár a karácsonyfáról vagy dekorációs világításról.

Mesélés az ünnepi képekkel

Dokumentáld a napot. Karácsonykor olyan pillanatokat örökíthetsz meg melyeket később örömmel tudtok visszanézni a családdal. Készülj fel úgy az egész eseményre, mintha fotóriporter lennél, akinek a feladata az, hogy fényképeken keresztül meséljen. Legyen az a testvér nevetése, szülők mosolygása, esetleg a nagypapa furcsa arckifejezése vagy a gyerekek karácsonyfa melletti játszása a kibontott ajándékokkal. Mind mind egy történetet fűzhető hozzá. A karácsony egy eseménydús nap. Mutasd meg hogyan készült a vacsora, hogyan fogadtátok a vendégeket a családdal, és hogyan reagáltak szeretteid viccekre, régi történetekre vagy meglepetés ajándékokra. Több száz lehetőség kínálkozik ezeknek a pillanatoknak a megörökítésére. A karácsony egy különleges nap, amelyre még időben érdemes felkészülnöd. Gondold át, mi az amit ki szeretnél hangsúlyozni, mi az amit később a gyerekeknek meg szeretnél mutatni.
Most ebben az évben a legnagyobb ajándék karácsonykor az lesz, hogyha együtt tölthetjük az ünnepeket szeretteinkkel akik számunkra a legfontosabbak. Bár fontos a kreativitás a képek készítésében, annál sokkal fontosabb, hogy élvezzétek az ünnepeket és örüljetek együtt, vigyázzatok egymásra! Mosolyogj a kamera mögött, és élvezd a gyönyörű és eseménydús karácsonyi pillanatokat…