Kezdőlap Klímavédelem Az átlagosnál melegebb hőmérsékletek várnak ránk a következő hónapokban

Az átlagosnál melegebb hőmérsékletek várnak ránk a következő hónapokban

Fotó: unsplash.com

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint a La Niña jelenség, amely ideiglenesen lehűti a Csendes-óceán középső és keleti térségének a vizét, újra megjelent, és várhatóan 2022 első negyedévéig észlelhető lesz. „A jelenség hatással van a hőmérsékletekre, a csapadék mennyiségére, de szokásos hűtő hatása ellenére valószínűleg számos térségben magasabb hőmérsékleteket eredményez” – közölte a WMO.

A La Niña általában 2-7 évente jelenik meg, és széles körű hatással van az időjárásra világszerte, ellentétessel, mint az El Niño jelenség, amely melegítő hatással van az időjárásra. A világszervezet szerint azonban a globális felmelegedés az ilyen természeti jelenségek hatásait torzítja és súlyosbítja.

Számos szárazföldi területen magasabbak lesznek a hőmérsékletek, szokatlanul meleg tél várható Ázsia északi és északkeleti részein és az Északi-sarkvidéken.

A La Niña „2020/21-ben tapasztalt hűtő hatása, amely általában a jelenség második felében érzékelhető, azt jelenti, hogy 2021 a tíz legmelegebb év egyike lesz a feljegyzések kezdete óta, és nem a legmelegebb” – olvasható Petteri Taalasnak, a szervezet főtitkárának a közleményében.

Ez egy rövid távú enyhülés, és nem fordítja vissza a globális felmelegedés hosszú távú folyamatát, nem jelenti azt, hogy vissza lehet fogni a klímaváltozás elleni lépéseket – tette hozzá.

Az átlagosnál melegebb lesz Észak-Amerika keleti és délkeleti részein, szinte egész Európában, valamint Egyenlítői Afrikai térségében. A WMO szerint szokatlanul sok csapadék várható Délkelet-Ázsia egyes részein, Dél-Amerika északi térségében, míg szokatlan száraz lesz az időjárás Dél-Amerika Egyenlítő alatti térségében, Dél-Ázsia egyes részein és a Közel-Keleten.

Exit mobile version